Önemli Empati

Empati

6 yıl önce     Önemli 0

Empati kelimesi anlamı, bir kişiyi kendi yerine koyarak onun duygularını, düşüncelerini hissetme durumudur. Empati yapan kişiler, kendilerini karşısındaki insanın yerine koyarak o bakış açısından bakmaya çalışırlar. Empati yapmak tam anlamıyla karşısındaki insanın duygu, düşüncelerini ve hislerini yüklenme biçimidir. Empati sahibi kişiler hassas kişiler olarak bilinirler. Bu insanlar duyarlılık,benimseme ve merhamet duygusuna sahiptirler. Empati yapan bireyler amacı kişilerin derdini anlayabilme çabasıdır. Kişi böylelikle o kişinin gözünden yaşanılan zorlukları anlamaya çalışır.Empati duygusu gelişmiş kişilerin duygusal yapıda oldukları bilinmektedir. Bu duygusallık ile çevrelerini algılayan bireyler, empati yaparak kişileri anlamaya ve onların düşüncelerini çözmeye çalışırlar.

Bilgi Yarışması

Empati kurmanın Önemi Nedir?

Empati kurmak insanlar arasındaki bağları kuvvetlendirirken, duygularını anlama, düşündüklerini düşünmeye çalışma ve insani bağların çoğalmasını sağlar. Yani empati kuran kişiler vicdani olarak sorumluluk sahibi olurlar. Çevresine karşı duyarlı olan bu bireylerde yardımlaşma oranları daha fazladır. Çevresini önemseyen bu kişilerin, rahatsız olduğu konularda harekete geçmesi ise yardıma muhtaç kişilerin sorunlarının çözülmesini sağlayabilir.

Empati nasıl oluşur?

Empati genelde doğuştan gelen bir yetenektir. Bununla birlikte hem aile çevresiyle hem sosyal çevreyle şekillenebilir. Kişilerin yaşadığı kişilik değişimleri ve gelişimleri onu empati sahibi bir birey yapabilir. Ayrıca güçlükler yaşamış ve çaresiz kalmış kimseler daha sonraları empati sahibi olabilmektedirler. Bu kişiler çevrelerine karşı oldukça duyarlı olduğundan, kendi yaşamak istemedikleri şeyi başkalarına yapmayı da reddederler. O yüzden empati duygusu hem doğuştan gelen hem zamanla kazanılan yetenekler arasında sayılabilir.

Empati oluşumunu sağlayan faktörler nelerdir?

Özellikle empatinin oluşum süreci daha çok aile tarafından kazanılır. Çocukken empati yapmaya yöneltilen çocukların bu yetenekleri gelişecektir. Çocuğun sevgi ortamında yetişmesi empati yapmasını sağlayacaktır. Ayrıca baskıcı ailelerin yerine, çocuklarını özgür bırakan ve onları cezalandırmayan aileler çocuklarına empati yeteneği kazandırabilir. Bu durumda ailenin tutumu çok önemlidir. Çocukların sert bir tutumla eleştirilmesi ve hatalarının kavga sebebi olmaması gerekir. Özellikle çocuklarını kibar ve anlayışlı yetiştirmeyi benimsemiş ailelerin çocukları empati sahibi olurlar. Çocuğu her alanda destekleyici olmaları, saygıyı öğretmeleri gerekir. Özellikle çocuğun empati sahibi olması için küçük yaşlarda saygı kavramını iyice öğretmek gerekir. Çocukların büyüklerine saygı duyması, başkalarını küçümsememesi çocuğa öğretilmelidir. Saygı ve sevgi kavramları aşılanan çocuklar bu şekilde empati sahibi olurlar. Buna ek olarak çocuklara kötü hal ve davranışlarının sonuçlarını ve etkilerini anlatmak iyi olacaktır. Bunları kavrayabilen çocuklar, empati sahibi olarak başkalarının gözünden bakma yeteneğine sahip olacaklardır.

Bilgi Yarışması

Empati yaşamakta zorluk çeken kişiler neler yapmalıdır?

Bazı kimseler çevresini algılamakta zorlanırlar. Daha doğrusu kişinin kendi karakterinden dolayı, karşı tarafı hissedemez ve egoist bir yaklaşım takınır. Böyle kişilerin öncelikle kendi üzerinde çözümlemelere gitmesi gerekir. Kendi olumlu ve olumsuz özelliklerini belirlemeli ve empati yapmaya engel olacak şeyler tespit edilmelidir. Daha sonra kişi çevresine yapacağı manevi yardımlarla da az da olsa empati yeteneği kazanabilir.

    Bu habere henüz bir yorum yazılmamış. İlk yorumu siz yazın!